Jak pojistit svůj domov

Jak pojistit svůj domov

Pořídili jste si vlastní bydlení a říkáte si, že jste do něj vložili tolik peněz, že už nehodláte obětovat ani korunu? Omyl, právě pár korun vás může ochránit před vydáním mnoha tisíců až statisíců.

 

Historie a současnost

Pojištění nemovitosti je velmi starou záležitostí. Vzniklo už ve středověku jako reakce na častý výskyt požárů, které mnohdy zničily celá města a představovaly tak obrovskou hrozbu obyvatel. Postupem času přibývala rizika, proti kterým si lidé mohli nechat své domovy pojistit.

V dnešní době pojišťovny nabízejí  ochranu skoro před čímkoliv si dovedete představit.  Požár, výbuch, úder blesku, pád letadla, vichřice, krupobití, zemětřesení, pád stromu, povodeň, záplava, voda z vodovodního zařízení, tíha sněhu, krádež, vloupání, vandalismus, náraz vozidla a jiné.

 

Nemovitost nebo domácnost?

Kterou z těchto dvou možností si vybrat? Zbytečně nepřemýšlejte a zvolte kombinaci obou dvou.

Pojištění nemovitosti se týká příslušenství pevně spjatých s budovou, tj. obvodové zdi, okna, dveře, podlahy nebo radiátory.  Pojištění domácnosti v sobě zahrnuje veškeré vybavení domu nebo bytu, tedy zjednodušeně řečeno to, co leží v prostoru volně, jako je nábytek, koberce, elektronika, osobní věci. To znamená, že pokud si sjednáte pouze pojištění nemovitosti a v případě požáru vám pojišťovna uhradí škodu způsobenou na budově, ze svých finančních prostředků budete muset nakoupit celé zařízení domácnosti. To protože jste neměli uzavřenou pojistku na domácnost.

Uzavřít pojistku můžete nejen na stávající nemovitost, ale také na nově budovanou. Pokud tedy stavíte, nemusíte čekat, až bude stavba hotová. Kromě rodinných domů a bytů si dále můžete nechat pojistit bytový a činžovní dům, chalupu nebo chatu i půdní vestavbu. Garáž, zahradní domek, bazén, oplocení apod. budou pojištěné jako stavby vedlejší.

 

Tři ceny

Důležité také je promyslet si, na jakou cenu si svůj domov necháte pojistit. Pojišťovny vám nabídnou hned tři možnosti – cenu novou, časovou a obvyklou. Nová cena je ta, za kterou si budete moct pořídit v daném místě nové bydlení. Tato cena přitom vůbec nemusí odpovídat pořizovací ceně vaší původní nemovitosti. Je to tedy i nejdražší varianta. Časová cena představuje hodnotu vaší nemovitosti či domácnosti těsně před vznikem pojistné události. Započítává se do ní opotřebení způsobené dobou užívání. A konečně obvyklou cenou se rozumí taková cena, za niž by bylo možné pojištěnou nemovitost prodat.

 

Stejně jako při prodeji nemovitosti, i zde je na místě vyhledat skutečného odborníka, v tomto případě pojišťovacího zprostředkovatele. Takový vám představí nejen klady pojistné smlouvy, ale upozorní vás i na případné nedostatky, abyste v případě vzniku pojistné události nebyli ze strany pojišťovny nepříjemně překvapeni.

 

Máte nějaké dotazy? Neváhejte mě kontaktovat.

Ing. Václav Beran
Autor: Ing. Václav Beran

 

 

 

V realitách jsem od roku 2006. I mé předchozí pracovní aktivity byly spojené s úctou a profesionálním přístupem ke klientům. 

Práce realitního makléře mě skutečně baví a snažím se ji odvádět na špičkové úrovni. ... vše s jasným cílem. Prodat vaši nemovitost za co nejlepší cenu a aby nastala vzájemná spokojenost smluvních stran. 

Přečtěte si prosím mé tipy a články. Věřím, že vám tyto informace pomohou v rozhodování a že si pro prodej nemovitosti zvolíte tu správnou cestu. 

Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani makléř. 

Záleží mi na odvedení špičkové práce a na spokojenosti klienta. A dbám na svém dobrém jménu a pověsti. Za mě pak hovoří reference spokojených klientů. http://vaclavberan.cz/reference 

Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, neváhejte mě prosím kontaktovat, telefon: 776 773 380, vaclav.beran@reality-bv.cz 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA